Mesterligt Osso Buco: Find den Perfekte Opskrift på Klassikeren Her

Skrevet af: Omid Sheikulislami

|

|

Tid til at læse 7 min

Mesterligt Osso Buco: Find den Perfekte Opskrift på Klassikeren Her

Osso buco’ er mere end bare en ret; det er en oplevelse af dyb smag og mørt kød. I denne artikel afslører vi hemmelighederne bag at lave en autentisk ‘osso buco’ - fra valget af den bedste kalveskank til den ønskede stegeskorpe og den essentielle gremolata topping. Læs videre for en trinvis guide, der vil forvandle dit køkken til et italiensk trattoria.

Nøglepunkter

 • Osso Buco er en enkel, men smagsrig skål, hvor kvaliteten af kalveskanken er central, og skal brunes omhyggeligt efter at være duppet tør og vendt i mel.

 • Den langsomme tilberedningsproces, inklusive sautering af ‘odori’ grøntsager og tilsætning af urter og krydderier, er afgørende for at udvikle rettens dybe og rige smag.

 • Gremolata tilføjet netop før servering giver retten friskhed og løfter smagen, mens rettens præsentation og varmheden vedligeholdes for en optimal servering.

Grundlaget for en Succesfuld Osso Buco

Kalveskank og hakkede tomater

Osso Buco er en rustik skål, men dens skønhed ligger i dens enkelhed. Det kræver kun nogle få, men essentielle ingredienser:

 • hakkede tomater

 • hæld bouillon

 • løg

 • hvidløg

 • gulerødder

 • bladselleri

 • laurbærblade

 • timian

 • peber

Men hovedpersonen i denne ret er uden tvivl kødet. Kalveskank er det traditionelle valg til Osso Buco, idet det indeholder marv, som er central for rettens autenticitet og smag. Husk at vend kødet under tilberedningen for at opnå en jævn stegeskorpe og en lækker smag.

Når du forbereder en lækker middag, er det vigtigt at vælge de rigtige ingredienser og følge korrekte forberedelsesmetoder. En af de vigtige trin i forberedelsen er at dup kødet tørt før tilberedning. Dette sikrer, at kødet får en god stegeskorpe og en lækker smag.

Forberedelse af kalveskank

Forberedelse af kalveskank til Osso Buco er en kunst i sig selv. Først skal kalveskanken skæres i skiver. Dette skal gøres omhyggeligt for at sikre, at hver skive er ensartet i tykkelsen, hvilket sikrer en jævn tilberedning. Det er også vigtigt at duppe kalveskanken tør med køkkenrulle. Dette trin hjælper med at fjerne overskydende fugtighed fra kødets overflade, hvilket gør det lettere at brun kødet og udvikle en lækker stegeskorpe.

Når kalveskank er skåret og duppet tørt, er det tid til at brun kødet. Før det, skal du dyppe kødet i mel for at få en jævn brun farve. Dette er et kritisk trin i tilberedningsprocessen, da det hjælper med at udvikle en dyb, rig smag i kødet. Men mere om det senere!

Sådan brunes kødet

Browning er en af de mest essentielle teknikker i madlavning, og det er ekstra vigtigt, når det kommer til Osso Buco. Det skaber en lækker stegeskorpe på ydersiden af kødet, samtidig med at det låser smag og saftighed inde i kødet. For at opnå den bedste browning, varm olie og smør i en stor gryde før kødet kommer i. Sørg for, at gryden er godt opvarmet, men ikke rygende, inden du lægger kødet i.

Når du læg kødet, kalveskank skiverne, i gryden, skal de have masser af plads. Hvis skiverne er for tæt sammen, vil de ikke brun ordentligt. Det er vigtigt at brun kødstykkerne og vende kødet forsigtigt under stegningen for at sikre en jævn og ensartet browning. Efter at kødet er blevet brunet, er det tid til næste trin i vores Osso Buco opskrift.

Byg smagen op i gryden

Bruning af løg og hvidløg

Nu hvor vi har forberedt vores kalveskank og brunet det til perfektion, er det tid til at bygge smagen op i gryden. Dette trin involverer at brune løg og hvidløg, tilsæt flåede tomater og lade retten simre langsomt. Dette trin er afgørende for at udvikle den dybe, rige smag, der er karakteristisk for Osso Buco.

At bygge smagen op i gryden er en langsom og omhyggelig proces, men det er det, der gør Osso Buco så speciel. Når løg og hvidløg er brunet og tomaterne er tilsat, skal retten simre under låg på svag varme i flere timer. Dette er en langsom og nænsom tilberedningsproces, der hjælper med at blødgøre kødet og udvikle en intens, rig smag.

Tilsæt grøntsagerne

Når vi laver Osso Buco, bruger vi en klassisk kombination af grøntsager, der kaldes ‘odori’ i italiensk madlavning. ‘Odori’ består af et løg, en gulerod, og en selleristilk. Disse grøntsager er fundamentet for mange italienske retter, og de tilsættes til gryden efter bruningen af kalveskanken.

Grøntsagerne skæres i små tern for at sikre ensartet størrelse og tilberedning. Før du skærer dem, skal du huske at skræl gulerødderne. Når grøntsagerne er forberedt, tilsættes de til gryden og sauteres, indtil de er møre og aromatiske. Tilføjelse af grøntsagerne på rette tidspunkt bidrager til udviklingen af rettens smagsgrundlag og aroma.

Krydring og urter

Efter at grøntsagerne er blevet sauteret, er det tid til at tilsætte krydderier og urter. Til krydring af Osso Buco anbefales det ofte at bruge rosmarin og hele peberkorn sammen med halveret hvidløg. Disse krydderier tilføjer dybde og kompleksitet til retten, hvilket forbedrer den samlede smagsoplevelse.

Efter bryning af kødet, skal urterne og tomatpuré brunes i samme gryde for at udvikle smagene. Tilsæt hakkede tomater og rør dem ind i blandingen. Når krydderierne og urterne er blevet brunet, lægges kødet tilbage i gryden med de brunede urter og krydderier, hvor det skal simre under låg indtil det er mørt.

Det magiske touch: Gremolata

Gremolata med persille, citronskal og hvidløg

Nu hvor vi har forberedt vores kalveskank, brunet det og bygget smagen op i gryden, er det tid til at tilføje det magiske touch: Gremolata. Gremolata er en simpel, men kraftfuld blanding af hakket persille, revet citronskal og presset hvidløg.

Gremolata serveres ovenpå Osso Buco for at tilføre friskhed og et løft i smagen, skaber en frisk og aromatisk smagskontrast til rettens fyldige smag. Den traditionelle tilberedning af Osso Buco omfatter gremolata som topping for at højne præsentationen af retten.

Bland persille og citronskal

For at lave gremolata bland persille, start med at finthakke persilleblade og presse eller finthakke hvidløg. Når persille og hvidløg er blevet finthakket, er det tid til at tilføje citronskal. Riv skallen af en citron, og vær omhyggelig med at undgå den hvide hinde, som kan give en bitter smag.

Når alle ingredienser er forberedt, er det tid til at blande dem sammen. Her er trinene:

 1. Bland de hakkede persilleblade og hvidløg i en skål.

 2. Tilsæt citronskallen for at lave gremolataen.

 3. Nu er vi klar til næste trin i vores Osso Buco opskrift.

Perfektionering af tilbehør

Ingen ret er komplet uden det passende tilbehør, og Osso Buco er ingen undtagelse. Mens retten i sig selv er fyldig og tilfredsstillende, kan det rette tilbehør virkelig løfte den til det næste niveau.

Et cremet kartoffelmos er en klassiker til Osso Buco, men et mos af rodfrugter med ingredienser som:

 • selleri

 • knoldselleri

 • gulerødder

 • kartofler

Tilbyder en smagfuld variation med fed hvidløg og hvidløg fint hakket, mens du pil løgene.

For dem der foretrækker noget andet end kartoffelmos, kan ris - herunder en safrafrisotto - være et lækkert alternativ til Osso Buco. Friskbagt brød med en god krumme kan også serveres som et hjertevarmt tilbehør ved siden af hovedretterne til Osso Buco.

Kartoffelmosens rolle

En cremet kartoffelmos kan udgøre en harmonisk kontrast til den rige og kraftige smag fra Osso Buco. Til tilberedning af kartoffelmos koges kartoflerne, indtil de er tilstrækkeligt møre til at kunne moses.

Tilføjelse af salt, smør og mælk gør kartoffelmosen cremet, som passer perfekt som tilbehør til Osso Buco. Det er essentielt at opnå en glat og jævn konsistens for at kartoffelmosen komplementerer Osso Buco på bedste vis.

Servering og præsentation

Anretning af Osso Buco med gremolata

Når Osso Buco er klar, er det tid til at servere og præsentere retten. For at Osso Buco ser indbydende ud og bevarer sin varme og saftighed ved servering, er det afgørende at holde retten varm helt frem til den når bordet.

Osso Buco kødet kan holdes varmt ved brug af en varmehylde eller ved at placere det i en ovn indstillet til lav temperatur. For at understøtte varmen yderligere kan Osso Buco anrettes på et forvarmet fad før servering.

Tag kødet ud af gryden

Når det er tid til at servere, skal server ossobuco stykkerne fjernes fra gryden med forsigtighed. Dette trin skal udføres med stor omhu for at sikre, at kødet forbliver intakt og mørt.

Brug en hulske eller en spatel, der kan støtte hele kødstykket, for at sikre en hel del, når du fjerner Osso Buco fra gryden. Ved at håndtere Osso Buco stykkerne nænsomt undgår man at beskadige strukturen, hvilket er afgørende for at bevare kødets møghed efter tilberedning.

Anretning med gremolata

Når Osso Buco er blevet fjernet fra gryden, er det tid til det sidste trin inden servering: tilføjelsen af gremolata. Tilføjelse af gremolata lige inden Osso Buco serveres, er en traditionel måde at fremhæve retten med en frisk og farverig garniture på.

Drysses gremolata over Osso Buco umiddelbart før servering, sikres det, at aromaen og friskheden er på sit højeste. Selvom det er traditionelt at anvende gremolata, kan man udelade dette trin, hvis bredbladet persille ikke er en favorit, eller man blot ønsker at springe det over.

Resumé

At mestre kunsten at lave Osso Buco tager tid og praksis, men det er en rejse værd at tage. Fra valg af de bedste ingredienser, omhyggelig forberedelse og tålmodig madlavning, hver trin i processen er vigtigt og bidrager til den samlede kvalitet af retten.

Osso Buco er mere end bare en skål. Det er en kulinarisk oplevelse, der inviterer dig til at tage dig tid, nyde processen og værdsætte resultatet. Så næste gang du har lyst til at prøve noget nyt i køkkenet, hvorfor så ikke tage skridtet og dykke ned i verdenen af Osso Buco? Det er en gastronomisk rejse, du ikke vil fortryde.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er 'odori' i italiensk madlavning?

'Odori' er en klassisk blanding af løg, gulerod og selleri, der ofte bruges i italiensk madlavning. Det kan tilføje en dyb og rig smag til retter som saucer, supper og gryderetter.

Hvad er gremolata?

Gremolata er en simpel blanding af hakket persille, revet citronskal og presset hvidløg, traditionelt brugt til at tilføre friskhed og smag til retter som Osso Buco.

Kan jeg lave Osso Buco uden gremolata?

Ja, du kan lave Osso Buco uden at tilføje gremolata, især hvis du ikke er fan af persille eller bare ønsker at springe det over.

Hvad er det bedste tilbehør til Osso Buco?

Det bedste tilbehør til Osso Buco afhænger af personlige præferencer, men kartoffelmos, risotto, brød eller ris er alle populære valg.

Hvordan holder jeg Osso Buco varmt før servering?

Du kan holde Osso Buco varmt ved hjælp af en varmehylde eller i en ovn ved lav temperatur. Det er vigtigt at sikre, at retten forbliver varm, inden den serveres.